Calculatorul si internetul - prietenii comunicarii la distanta

Publicat în 07. 12. 2011 de Elena Gongea

Calculatorul  si internetul - prietenii comunicarii la distanta

prof. Elena GONGEA

 Ideea acestui proiect presupune stabilirea si realizarea unui obiectiv major acela  „ de a invata  sa comunicam la distanta cu parteneri de varsta prescolara despre copilarie, activitatile curriculare si extracurriculare, despre locurile natale, traditii si obiceiuri, hoby-uri, depasind barierele comunicarii"

Proiectul se va desfăşura în parteneriat cu gradinita din Spania si Polonia

Activităţi planificate:

1. Prezentarea şi descrierea gradinitelor partenere, prezentarea specificului gradinitei, a ofertei educationale, locul si rolul unitatii prescolare in comunitatea locala

2. Elaborarea unui plan comun de actiuni

3. Organizarea şi desfăşurarea unor actiuni cu tematica comuna, dar cu resurse si metode de abordare diferite.

3. Crearea unor mesaje in cuvinte si imagini pe teme ecologice, educatia pentru sanatate, cu ocazia sarbatorilor nationale si internationale

4.  Campanii de voluntariat in vederea dezvoltarii spiritului social cu ocazia unor evenimente importante sociale sub genericul „Si noi suntem aproape!”

6 La distanta, dar impreuna – web conferinta

7 Diseminarea prin expozitii,  postere, afişe  a rezultatelor proiectului

Pentru realizarea acestor deziderate vom utiliza in colaborare cu partenerii următoarele instrumente ale spaţiului virtual: blog, mailbox,forumul,galeria de imagini si instantanee ale activităţilor, chat, jurnalul de proiect, email.

Cancelaria (Staff Room) -  locul  vizibil doar cadrelor didactice” va fi utilizata pentru comunicare permanenta pentru  ca impreună cu cadrele didactice partenere să punem la punct detaliile proiectului să planificăm activităţile desfăşurate în clasă şi in afara ei, să schimbăm opinii şi informaţii să ne coordonăm  acţiunile să ne cunoaştem partenerii profesori, să înlăturăm obstacolele şi blocajele şi nu în cele din urmă să realizăm o evaluare a proiectului. În aceste scopuri vom beneficia de ajutorul instrumentelor de comunicare puse la dispozitie de spaţiul virtual.

Spatiul proiectului va fi utilizat progresiv pe masura ce evolueaza proiectul  si este reactualizat, imbogatit cu materialele rezultate.

Resursele umane vor fi reprezentate de cadrele didactice partenere   - coordonatoare de proiect  din  institutiile  cu care încheiem protocoale de parteneriat, de consilieri, logopezi , prescolarii, etc.

             Membrii vor comunica prin spaţiul securizat al platformei eTwining, la care au acces doar  membrii proiectului.

Varsta prescolara nu permite utilizarea unei game vaste de instrumente, insa cu sprijin din partea cadrelor didactice pot fi utilizate cel putin doua instrumente care ar stimula implicarea activa a prescolarilor: SLIDE.COM (http://www.slide.com/) SLIDESHARE (http://www.slideshare.net/) Implicarea prescolarilor este esenţială pentru proiecte de calitate şi bazate pe colaborare.

Colegii- cadre didactice si mai ales parintii pot deveni parteneri reali in proiect care  cauta soluţii la problemele dezbatute.

 Rezultatele activităţilor desfăşurate vor face obiectul unui studiu care în urma evaluării se va face public atât în cadrul comunităţii eTwining cât şi la simpozioane de specialitate cu tematica pe care am desfăşurat-o in cadrul proiectului.. Încercaţi să nu impuneţi propriile opinii, întrucât elevii trebuie încurajaţi să caute propriile soluţii, să ia decizii, să analizeze consecinţele deciziilor lor – toate acestea fiind de fapt experienţe de învăţare.

 

 

Ne place să împărtăşim cunoaşterea autentică cu alţii. Dacă şi dvs. vă place, trimiteţi mai departe acest material: