Scoala mea peste 20 de ani

Publicat în 29. 11. 2011 de Maria-Magdalena Militaru
Categorie: cultură – societate – educaţie, sistem de învăţământ

In contextul actual, cu totii ne intrebam cum va arata invatamantul peste zece ani. Dar peste doua zeci? 

Ei bine, in realitatea zilelor noastre, avand la indemana variate instrumente de lucru, putand accesa un numar nelimiatat de platforme educationale, nu imi ramane decat sa zambesc la gandul ca peste douazeci de ani scoala mea va fi una moderna, unde se vor fi implementat deja cateva zeci de proiecte ale caror produse finale vor fi largit deja universul atat al cadrelor didactice cat si al elevilor.

Aflati intr-o permanenta sete de cunoastere, membrii comunitatii de elevi, ne vor solicita in permanenta informatii noi, ne vor determina sa ne depasim calitatea de educatori si sa ajungem la un alt nivel, acela de formatori de caractere in epoca IT-ului, in care totul este la o tasta distanta.

Peste 20 de ani, scoala mea va fi aceeasi sursa de informatii valoroase pentru sutele de elevi dar, sa speram, ca va fi si locul unde ei vor dori sa isi petreaca cea mai mare parte din timp, fascinati de mijloacele si metodele inovatoare de predare, atrasi de dascalii talentati si dornici de a transmite spre alte generatii cunostiintele utile pentru a deveni oameni de calitate intr-o lume in permanenta schimbare.

Este cat se poate de adevarat ca o scoala moderna, atractiva, care promite sa fie sursa de invatare pentru o intreaga comunitate, necesita o preocupare permanenta din partea conducerii, a comunitatii locale, a cadrelor didactice implicate direct in activitatea de invatare, predare, evaluare. Aceasta implicare nu este doar financiara ci este si emotionala, deorece o mare parte din viata si resursele fiecaruia raman la locul de munca. Adevaratii dascali, cei cu daruire de sine, nu gasesc niciodata dificila adapatarea la noile mijloace si metode, cat se paote de moderne, pentru a transforma procesul de invatamant intr-o munca placuta, atat pentru ei insisi cat si pentru elevii carora li se adreseaza.

 

Ne place să împărtăşim cunoaşterea autentică cu alţii. Dacă şi dvs. vă place, trimiteţi mai departe acest material: