Copiii fără etichete – campanie socială pentru combaterea violenței împotriva copiilor

Este absolventă a Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea învățământ primar și preșcolar, în anul 2008.

Instituţie: SCOALA GIMNAZIALA APOLD

Salvaţi Copiii România derulează în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie socială pentru a combate violența împotriva copiilor, sub denumirea: ”Copiii fără etichete”.
Campania urmăreşte conştientizarea violenței împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine față de această violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la indiferență şi acceptare față de violența împotriva copiilor.

Această campanie „Copiii fără etichete” vine după încă trei astfel de iniţiative foarte reuşite, derulate la intervale de patru ani, respectiv „Bătaia NU e ruptă din rai!” din anul 2003, „Violenţa naşte violentă” din anul 2007 şi „Ascultă-i sufletul!” din anul 2011, campanii care au reuşit să atragă atenţia societăţii civile şi nu numai, asupra abuzurilor înregistrate asupra copiilor din România.

Odată cu campania din acest an, Organizaţia Salvaţi Copiii România a prezentat cel mai amplu studiu realizat în ultimii 10 ani în România privind abuzurile împotriva copiilor. Rezultatele acestui studiu nu sunt numai foarte îngrijorătoare, ci şi foarte periculoase: “38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă ca sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, si într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic”.

Potrivit aceluiaşi studiu, “20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia, ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn”. Mai mult decât atât, “în ciuda interzicerii prin lege încă din 2004 a oricărei forme de violenţă asupra copiilor în familie, părinţii nu doar că încă utilizează pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului”.

Şi lucrurile nu se opresc din păcate aici. Problemele legate de violenţele asupra copiilor depăşesc ariile familiilor şi ajung şi în şcoli, acolo unde “86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoala de către cadrele didactice; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.”

Să dăm exemple pozitive pentru educarea copiilor! A renunţa la etichete este primul pas. Aş fi bucuroasa dacă am realiza acest lucru împreună. De câte ori eşti predispus să etichetezi un copil imaginează-te în locul lui… Sigur o să te gandeşti de două ori inainte de a face pasul.

Apoi incearcă să nu pui bariere de etnie. Încearcă sa vezi fiinţe nu etnii, nu naţii şi poate atunci vei putea merge mai departe. Iar dacă în sfârşit crezi că poţi ajuta,în orice fel chiar şi cu timpul tău… atunci începe de azi, sigur maine o să fi mândru de fapta ta!

Imaginaţi-vă o lume a copiilor fără etichete. O lume în care copilul bogat să nu eticheteze copilul sărac, copilul deştept  să accepte copilul mai puţin deştept, eventual să-l ajute. O lume în care să nu existe jigniri pe criterii sociale, să nu existe jigniri etnice, ci pur şi simplu copii egali. Este greu de realizat dar nu imposibil. Cu o floare nu se face primăvară ştiu dar dacă am incerca de azi toţi să ne alăturăm campaniei celor de la Salvaţi copiii am putea fi mîndrii de faptele noastre.

Nu uitaţi că avem două mari obligaţii morale faţă de copiii noştri: să îi ajutăm să devină Oameni Mari, educându-i corespunzător şi să le construim o ţara mai bună, care să le permită să trăiască în ea!

Prin acest articol, susţin campania “Copiii fără etichete” lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii Romania cu sprijinul Blogal Initiative.

Studiul este disponibil pe situl Salvati Copiii:  http://www.salvaticopiii.ro/upload/p0002000100000002_Studiu%20-%20abuzul%20si%20neglijarea%20copiilor.pdfCuvinte cheie:
Accesări: 350